“Nieuwe tijden, nieuw mobiliteitsbeleid”

Nieuwe tijden vragen om aanpassingen. Zo ook in het mobiliteitsbeleid. Dat heeft Triodos Bank maar al te goed begrepen. Al sinds de oprichting van de Triodos Bank investeert het in initiatieven die een positieve impact hebben op de wereld en omgeving om ons heen. De bank uit Driebergen behoort dan ook tot één van de duurzaamste van Nederland en zelfs ter wereld. Een goede reden om dit terug te laten keren in de manier van reizen. Nieuwe ontwikkelingen (zoals apps, thuiswerken en de verhuizing van het nieuwe kantoor naar landgoed De Reehorst) zorgden voor nieuwe inzichten. Hierom is Triodos Bank in 2021 gestart met het opzetten van een nieuw, duurzaam mobiliteitsbeleid.

TRIODOS: “Nieuwe tijden, nieuw mobiliteitsbeleid”

Nieuw mobiliteitsbeleid

Het nieuwe mobiliteitsbeleid van Triodos Bank bestaat uit drie pijlers. Flexibiliteit, Duurzaamheid en Gebruiksvriendelijkheid:

Flexibiliteit

Nooit eerder werkten er zoveel mensen tegelijkertijd vanuit huis als in 2020. Voor de een bekend terrein, voor een ander ging een nieuwe wereld open. Veel bedrijven en organisaties deden er alles aan om deze aanpassingen zo goed mogelijk te laten verlopen. Triodos Bank deed dit in de regio Utrecht als een van de beste en werd daarom beloond met de ZoWerktHet Award voor Beste (Thuis) Werkgever van de regio Utrecht.

Niet alleen de medewerkers kwamen tot nieuwe inzichten. Ook Triodos Bank ziet de voordelen van thuis- en plaatsonafhankelijk werken. Het is dan ook meegenomen in het mobiliteitsbeleid als een volwaardig alternatief voor werken op kantoor.

Maar daar hoort wel faciliteren bij. Medewerkers krijgen een workshop “Veilig en goed thuiswerken” en de mogelijkheid om thuis refurbished werkplekken te creëren. Om zo het thuiswerken op een duurzame manier te stimuleren.

Duurzaamheid

Duurzaamheid staat bij Triodos Bank hoog op de agenda en behoort tot de kernwaarden van de organisatie. Dus is het ook een van de pijlers in het mobiliteitsbeleid. Medewerkers worden gestimuleerd én beloond om duurzaam te reizen.

De trein is de meest duurzame vorm van gemotoriseerd vervoer. Medewerkers die reizen met het openbaar vervoer krijgen dan ook hun ov reizen volledig vergoed. En dan niet alleen het woon-werkverkeer en zakelijke reizen. Wie kiest om alleen met het openbaar vervoer te reizen, mag dat privé ook gratis doen.

Dagelijks komt meer dan een derde van het personeel op de fiets naar het werk. Door ook de gemaakte fietskilometers te vergoeden wordt het gebruik (blijvend) gestimuleerd. Want betaald worden om te fietsen, wie wil dat nou niet?

Gebruiksvriendelijkheid en simpele handeling

Triodos Bank stimuleert het gebruik van openbaar vervoer, de elektrische fiets en het gebruik van elektrische (deel)auto’s. Gereden kilometers hoef je niet te declareren, maar geef je door via een speciale app.

De app is gebruiksvriendelijk en erop gericht om zo gemakkelijk mogelijk de gemaakte reis te registreren. Medewerkers krijgen zo ook inzicht in hun gemaakte kilometers. Door de koppeling met de salarisadministratie is het voor de werkgever ook een stuk simpeler geworden.

Infographic

Welke stappen zet je bij het maken van een duurzaam mobiliteitsbeleid? In onderstaande infographic wordt hier dieper op in gegaan.